marți, 1 aprilie 2014

Cum sa ajungi campionul vietii tale ?

Timp de peste 1000 de ani, intreaga lume clasica avea ochii atintiti spre cel mai mare eveniment sportival antichitatii, Jocurile Olimpice din Grecia.

Toate acestea pana intr-o zi cand imparatul roman Teodosius I le interzice cu desavarsire.  Insa cel mai mare eveniment sportiv si cultural al lumii antice nu putea sa ramana uitat pentru totdeauna.

1500 de ani mai tarziu, in anul 1896 gratie baronului  francez Pierre de Coubertin,  Jocurile Olimpice isi semneaza pentru a doua oara certificatul de nastere, de data aceasta in Atena.

Se spune ca Jocurile Olimpice moderne  sunt un ecou slab al acelor vremuri apuse in care atleti de seama ca Theagenes din Thassos, Milo din Croton sau  Alcibiades din Atena concurau pentru cununile de maslin salbatic.

Pare de necrezut in zilele noastre ca cea mai mareata forma de rasplatire pentru un invingator  era sa fie incununat cu ghirlande din ramuri de maslin.
Niciodata la Jocurile Olimpice, grecii nu premiau locurile 2 sau 3.

 Pentru ei existau un singur loc si acela era locul 1. Zeci de atleti concurau la probele de la JO si totusi  doar unul singur era rasplatit pentru fiecare proba in parte, iar rasplata  consta in ramuri de maslin salbatic.

Miliarde de oameni traiesc pe pamant si totusi putini dintre ei se disting prin ceva.  Marea majoritate ingroasa zi dupa zi randul obisnuitilor, anonimilor, umbrelor.
Daca iti doresti sa castigi cursa vietii, sa primesti medalia de aur, sa fii pe locul 1, citeste:

Cum sa ajungi campionul vietii tale ?

Poate ani de zile ai auzit ca tu nu poti avea reusita in viata, ca nu esti bun de nimic, ca nu-ti meriti locul sub soare, ca nu poti fi campion.

Cred ca a venit timpul sa-ti schimbi perceptia si perspectivele asupra cursei vietii si sa intelegi ca pentru a fi campion  in viata ai nevoie in primul rand de:

1.ANTRENAMENT- o conditie preliminara pentru toti atletii care doreau sa concureze la JO din Grecia Antica, era sa aduca dovezi clare ca au inceput antrenamentul cu cel putin 10 luni inainte de startul probei. In caz contrar nu erau acceptati.
 Aceasta era doar era o conditie preliminara pentru a concura la JO  insa nu era o garantie a succesului. In mod sigur cei care castigau problele la JO nu se limitau la cele 10 luni.

Daca iti doresti sa castigi in viata te vei antrena. Nu vei lasa lucrul aceasta la voia intamplarii. Este imposibil sa castigi fara ca mai intai sa dedici timp antrenamentului.

Daca esti hotarat sa castigi, vei castiga!  Insa daca este o hotarare in care nu prea crezi poate fi usor anulata de emotii, toane si imprejurari.

Antrenamentul presupune efort. Antrenamentul face dintr-un om obisnuit un om neobisnuit. Antrenamentul transforma un om obisnuit intr-un campion.

Mahatma Gandhi:    Consider ca nu sunt mai mult decat un om obisnuit cu capacitati mai putin decat     obisnuite. Nu am nici cea mai mica umbra de indoiala ca orice barbat sau femeie poate realiza acelasi lucru ca si mine daca ar face acelasi efort si ar cultiva aceeasi speranta si credinta”.

2.VIZUALIZARE  Vizualizarea are la baza ideea ca toate lucrurile sunt create de doua ori:  mai intai la nivelul gandirii si apoi in plan fizic… Atletii de clasa mondiala practica fara exceptie  vizualizarea.

Ei isi traiesc literalmente victoriile in minte cu mult inainte de a avea experienta lor reala.
Majoritatea oamenilor care isi doresc  sa castige se opresc la vizualizare, insa Eubotas, un atlet de exceptie din Libia cand a concurat la JO din Grecia Antica, a mers mult mai departe. Si-a facut o statuie in marime naturala care il reprezenta.
  Dupa ce a castigat competitia si-a dedicate propria statuie.

Daca iti doresti o casa nu te opri la vizualizare.
 Fa-ti o casa macheta care sa arate la fel ca cea pe care ti-o  doresti. Daca iti doresti sa scapi de ceva kg. fa-ti o poza, lucreaz-o in photoshop  asa cum ti-ar placea sa arati si apoi aseaza-o la vedere in camera ta.

Nu considera ca daca ti-ai facut o casa machete  sau ti-ai lucrat o poza in photoshop ti-ai implinit misiunea…
Stii ce ai de facut in continuare?

3. SCHIMBARE– Ne dorim sa castigam cursa vietii,  ne dorim sa avem succes in viata, dar dorim
sa-l obtinem in stilul nostru caracteristic. Noi insine putem sa acceleram succesul sau putem sa-l intarziem. Succesul presupune de cele mai multe ori schimbare, insa nu schimbarea altora ci a noastra. 
Cu toate acestea stim ca oamenii nu se schimba de bunavoie, exista o rezistenta la schimbare. Oamenii refuza cu indarjire sa se schimbe si considera schimbarea o amenintare la securitatea lor. De cele mai multe ori schimbarea perceptiei, atitudinii si perspectivelor asupra vietii au loc atunci cand oamenii au parte de cutremure in viata lor. Din pacate atunci poate fi de multe ori tarziu sau prea tarziu
Daca iti doresti o viata mai buna, daca iti doresti  medalia de aur, ia in calcul schimbarea.

JIM ROHN         “ Dacă vreţi ca următorii cinci ani să fie mai buni decât ultimii cinci, trebuie să faceţi nişte schimbări.”

In incheiere

Ai auzit de Buzz Aldrin
? Iti spune ceva numele asta ?

Buzz Aldrin este un campion, este unul din cei mai mari campioni pe care i-a cunoscut istoria. Buzz Aldrin, acum in varsta de 87 de ani, este al doilea om care a pasit pe luna alaturi de Neil Armstrong.
Toata lumea isi aminteste de Armstrong, insa putini stiu ca al doilea om care a pasit pe luna se numeste Buzz Aldrin.

Omenirea a pastrat metehnele vechilor greci de la JO, ochii oamenilor fiind atintiti doar spre cei care au castigat locul 1. In cursa spatiala, Buzz Aldrin a iesit pe locul 2, cu toate acestea el este campionul, campionul vietii lui.

Daca ai fi alaturi de Neil Armstrong si Buzz Aldrin  si ai avea sansa sa faci o singura poza doar cu unul dintre ei,  pe cine ai alege ?

Recunosc ca si eu l-as alege pe Neil Armstrong…

Cu toate acestea Buzz Aldrin este un mare campion, este campionul vietii lui.

Poate ca in clasamentele altora tu esti pe locul 2, 3, 17 sau 117… Insa in clasamentul vietii tale, chiar daca ai iesit pe locul 17 – tu esti pe locul 1. 

 Daca ai dat tot ce putut  din tine, daca ti-ai atins potentialul maxim, daca ai facut tot ce puteai face si ai ajuns  pe locul 17, tu ai castigat medalia de aur…TU ESTI CAMPIONUL!

Pentru ca adevarata competite e cu tine insuti, nu cu cei din jur.

 Cum este posibil sa intram in competitie cu ceilalti stiind ca suntem atat de diferiti?
Adevarata competitie e cu tine insuti, cu felul tau de a fi, cu atitudinea si perceptia ta despre viata, cu modul  si stilul tau de gandire.
Daca ti-ai atins potentialul maxim in viata nu mai are nici o importanta pe ce loc ai iesit.
Daca ti-ai atins potentialul in viata chiar daca ai iesit pe locul 2 – tu ai castigat medalia de aur – Tu esti CAMPIONUL VIETII TALE!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu