marți, 1 aprilie 2014

Care este valoarea TA ?

” Încearca să fii nu un om de succes, ci unul de valoare ” Thomas Edison
 
 Una din cele mai mari nevoi ale noastre este simtamantul nevoii personale. In adancul sufletului avem nevoie sa stim ca suntem importanti, ca viata noastra conteaza, ca avem ceva maret de oferit lumii. Insa, pe masura ce anii trec si experientele noastre dureroase se inmultesc incepem sa ne vedem din ce in ce mai mult ca fiind lipsiti de valoare si importanta.

 Putini sunt oamenii care privesc la experietele triste si dureroase de care au avut parte in viata ca la ceva ceva bun si valoros. Dar nu uita ca:

Ceea ce da valoare vietii tale sunt luptele pe care le-ai purtat
Luptele pe care le-ai purtat dau valoare si insemnatate vietii tale. Ele sunt bunul tau cel mai pretios, sunt comoara vietii tale.

Una din cele mai zdrobitoare infrangeri militare pe care a suferit-o America a fost in razboiul din Vietnam. Statele Unite ale Americii a suferit o grea lovitura in urma razboiului dar si o pierdere de prestigiu imensa in intreaga lume. O tara slaba si inapoiata tehnologic ca Vietnam a reusit sa faca fata celei mai puternice armate din lume.
Desi  S.U.A. a pierdut razboiul din Vietnam intr-un mod rusinos, soldatii americani care au luptat in Vietnam si s-au reintors acasa se bucura si astazi de un prestigiu urias.

Ei sunt considerati eroi de opinia pubica americana si au parte de toate drepturile si privilegiile unor eroi, iar atunci cand mor, sunt inmormantati cu onoruri militare.

Desi, America nu a castigat razboiul din Vietnam, americanii ii pretuiesc pe toti aceia care au luptat in acel razboi. Multi soldati s-au intors acasa invalizi altii cu sechele, rani sau cicatrici de pe urma razboiului, insa americanii ii pretuiesc pe toti si ii considera eroii natiunii.

Poate si tu ai suferit o infrangere mare in viata.
Poate si tu ai pierdut un razboi in viata.
Poate si pe tine viata te-a ingenunchiat fara mila si poate ti-ai pierdut prestigiul pe care-l aveai odinioara, insa nu uita ca ceea ce da valoare si insemnatate vietii tale sunt luptele pe care le-ai purtat. 

Nu toate luptele sunt castigate in viata, insa toate luptele trebuiesc purtate in viata. Nu toate razboaile sunt castigate in viata, insa toate razboaiele trebuiesc purtate pana la capat.

Valoarea ta nu scade pentru ca ai trecut printr-un divort, valoarea ta nu scade pentru ca cineva ti-a facut rau, valoarea ta nu scade pentru ca te-ai intors acasa de pe campul de lupta intr-un scaun cu rotile.
P
utini sunt cei care privesc la experientele nefericite ale vietii lor ca la ceva bun si valoros. Cei mai multi doresc sa ascunda astfel de experiente triste, incearca sa le fereasca de privirea sfredelitoare a lumii. Ei nu inteleg ca aceste experiente negative nu sunt rusinea ci taria vietii lor.

Cand esti pe campul de lupta este normal sa fii ranit. Probabilitatea de a fi ranit este de 100 de ori mai mare ca atunci cand esti acasa in siguranta. Dar ranile pe care le-ai primit in lupta  dovedesc ca ai luptat in viata, dovedesc ca ai incercat sa castigi partida vietii.

Unul din cei mai mari comandati ai lumii a fost Alexandru cel Mare. Din pacate a avut parte de o moarte neasteptata si fulgeratoare. Atunci cand generalii lui ii pregateau funeraliile au constatat pe trupul sau ranile pe care le suferise in Bactriana, Sogdiana si India. 
 Unele din aceste rani erau inca deschise, nevindecate de cele mai alese doctorii ale acelor vremuri si nici de trecerea timpului. Totusi nu ranile i-au pricinuit moartea.

Poate si tu asemenea lui Alexandru cel Mare incerci sa tii ascunse ranile din timpul bataliilor. Poate si tu asemenea lui Alexandru cel Mare ai rani deschise si doar cei mai apropiati stiu de ele. Poate si tu asemenea lui Alexandru cel Mare consideri acele rani nedemne de numele tau…

 Nu uita ca ceea ce da valoare vietii tale sunt bataliile purtate si e firesc ca in urma unor astfel de batalii sa porti pe trupul tau ranile luptei. Dar asa cum spuneam aceste rani nu sunt rusinea ci sunt taria ta. Aceste rani dovedesc ca ai luptat pe campul de lupta, dovedesc ca nu te-ai ascuns, asteptand sa se incheie lupta pentru a te intoarce acasa  nevatamat.
 In momentul cand perceptia ta se va schimba privind experientele dureroase ale trecututului tau vei dobandi adevarata libertate sufleteasca si vei intelege ca ai valoare si insemnatate.

Nu esti mai putin valoros pentru ca ai trecut prin situatii dureroase.
Valoarea ta nu scade datorita unor experiente si evenimente negative, triste si dureroase ale vietii.
Nu doar ca nu iti pierzi valoarea datorita unor asemenea stari si situatii, ci iti cresti valoarea. Valoarea ta se dezvolta in urma unor asemenea experiente. Valoarea ta creste exponential datorita unor asemenea experiente, stari si situatii. Valoarea ta se amplifica.

Dezvolta o noua perceptie  si o noua atitudine cu privire la experietele negative ale trecutului tau.
Asta inseamna o noua atitudine; nu mai permite ca cineva sa-ti fure valoare si  sa te faca sa te simti inferior…

Valoarea vietii tale este data de bataliile castigate

Fiecare dintre noi purtam lupte in viata noastra, unele dintre ele sunt de o mai mica insemnatate altele de o insemnatate foarte mare. Uneori aceste lupte nu aduc nimic nou sau diferit odata cu incheierea lor, alteori aceste lupte sunt asa de insemnate si hotaratoare incat pot da un alt curs vietii pentru totdeauna. 

Valoarea si importanta vietii tale este data de luptele pe care le-ai castigat in viata. Luptele castigate hotarasc care este valoarea si insemnatatea ta.

 Una din cele mai neobisnuite lupte care a avut loc in istorie a fost lupta lui David cu Goliat. Uriasul Goliat ingozise saptamani la rand armata israelitilor condusa de Regele Saul. Groaza pe care o semanase Goliat in sufletele ostenilor lui Saul a fost atat de mare incat timp de 40 de zile au asistat neputinciosi in fiecare dimineata si seara la injuriile si vorbele de ocara pe care acesta le aducea natiunii si Dumnezeului lor.

In zadar incercase Regele Saul sa determine vreun ostean brav sa lupte cu Goliat, nimeni nu se incumeta sa o faca.
Cu totii si-ar fi dorit scutirea de taxe si impozite sau mana fiicei Regelui asa cum promise Saul celui ce va izbandi impotriva acestei “fiare salbatice dezlantuite”, insa frica de moarte era atat de mare incat nimeni nu se incumeta sa-l infrunte pe uriasul care masura mai bine de 3 metri.

Nimeni in afara de David. Insa David nu era un nimeni. Contrar tuturor asteptarilor si previziunilor omenesti David castiga lupta cu uriasul. Iar ca urmare a acestei victorii nesperate viata lui se va schimba intru-un mod dramatic.

O singura lupta a fost deajuns ca viata acestui tanar sa se schimbe radical.
O singura lupta dar nu o lupta obisnuita, comuna si la indemana oricui. Ci o lupta neobisnuita, o lupta cu un monstru.

Perceptia oamenilor se schimba
 Este important sa castigi luptele din viata ta, insa la fel de important este ce fel de lupte ai castigat. Sunt lupte marunte sau lupte mari.
 Daca te-ai luptat cu o persoana, o situatie sau un eveniment insignifiant si ai castigat, sigur ca esti victorios dar victoria ta este de proportii mici.
Nu vei avea niciodata valoarea si prestigiul lui David.

Insa daca vei indrazni sa te confrunti cu Goliat si vei izbandi, viata ta va fi altfel dupa aceea. Victoria aceasta nu este doar o victorie obisnuita ci aceasta victorie iti va schimba hotarator cursul vietii.
Din ziua victoriei sale, David a fost privit cu alti ochi de intreaga natiune. Din ziua aceea prietenii dar si dusmanii l-au vazut asa cum era el, un om de o insemnatate foarte mare.
Din ziua aceea David va purta titulatura de: “cel care la biruit pe urias”.

 Am relatat lupta lui David cu Goliat pentru a ajunge la episodul acesta care este mai putin cunsoscut si la care doresc sa zabovim putin.
Atunci cand femeile din Israel au aflat vestea ca Uriasul din Gat a fost doborat, au fost atat de fericite si entuziasmate incat au compus un refren minunat pentru a-si arata recunostinta si admiratia fata de David.
Acele femei erau mamele sau sotiile barbatilor care formau armata lui Saul. Ele intelegeau ca David prin actul sau de vitejie a salvat viata fiilor, fratilor, sotilor lor.
Recunostinta a fosta atat de mare incat au compus cateva versuri si apoi au inceput sa le cante pe strazile capitalei.

„Saul a bătut miile lui, iar David zecile lui de mii.”
„Saul a bătut miile lui, iar David zecile lui de mii.”

Valoarea lui David se stabilise in cele din urma. Era valoarea si prestigiul unui urias. Valoarea si prestigiul lui Goliat se tranferase acum la David.
David era cel mai mare si puternic razboinic al Israelului si acest lucru era de necontestat. Dar era mai mult de atat. David era recunoscut un razboinic mai mare ca regele in functie, Saul

Cine auzise de David pana atunci?

Cu siguranta nu multi, insa dupa ziua aceea, cand l-a biruit pe uriasul de peste 3 metri care bagase spaima intr-o intreaga armata si tara, toata lumea a auzit de David.
Daca Goliat era un om obisnuit, s-ar fi bucura David de aceeasi importanta si prestigiu?
Cu siguranta ca nu.

Uriasii din viata ta
Ceea ce da valoare si insemnatate vietii tale sunt luptele pe care le-ai castigat in viata. Luptele obisnuite iti dau o valoare comuna, obisnuita, insa luptele cu uriasii din viata ta iti dau o valoare si insemnatate foarte mare.

Nu este la indemana oricui sa biruiasca uriasii din viata lui. Acesti uriasi sunt atat de infricosatori incat putini sunt cei carora le trece prin minte ca ar putea lupta impotriva lor.
Daca doresti sa ai valoare si insemnatate in viata aceasta declara lupta uriasilor din viata ta care iti intuneca orizontul si iti paralalizeaza toate simturile.

Si tu poti sa biruiesti in lupta impotriva acestor uriasi care iti ingrozesc viata si viitorul, si tu poti reusi asemenea lui David.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu