marți, 1 aprilie 2014

8 motive pentru a renunta la visele tale NEREALISTE

Unul din cele mai mari dezastre militare  din istoria lumii  este fara indoiala Campania lui Napoleon Bonaparte din Rusia.

Inainte de Campania din Rusia, Napoleon Bonaparte era stapanul Europei si nu avea contracandidat. Insa lucrul acesta nu putea sa-l multumeasca la nesfarsit,  pe cel ce era numit :  invincibilul sau atotputernicul…Napoleon voia ceva mai mult,  Napoleon voia Rusia!
      
   “ Cuceririle m-au adus unde sunt si doar cuceririle ma pot mentine aici.” …obisnuia sa spuna NB.

Daca Napoleon avea un vis acesta era Rusia, si era hotarat cu orice pret si prin orice mijloace sa-l implineasca.

NB. mobilizeaza  pentru razboiul cu Rusia  cea mai mare armata pe care o vazuse Europa pana atunci, peste 690.000 de soldati. Cu o astfel de armata numita si Grand Armee(Marea Armata), deznodamantul razboiului nu putea fi decat unul singur.

Campania pentru invadarea Rusiei nu s-a nascut  peste noapte. Ea a fost planuita atent  timp de 2 ani de zile cu cea mai mare minutiozitate, iar acum Napoleon Bonaparte nu facea altceva decat sa-si urmeze propria agenda.

NB  a fost atat de sigur de modul in care va avea loc deznodamantul  razboiului cu Imperiul Tarist, incat intarzie invadarea  Rusiei  cu aproximativ 2 luni, timp in care sarbatoreste in avans victoria in toate cancelariile Europei, iar atunci cand vorbeste despre sfarsitul luptei vorbeste in termenii:

va fi o victorie rapida.”

Insa evenimentele iau o intorsatura neasteptata si ceea ce paruse  SIGUR intr-o vreme devine NESIGUR, iar ceea ce paruse POSIBIL la un moment dat, devine IMPOSIBIl.
 …….
In viata nu toate luptele trebuiesc purtate pana la capat si cu orice pret. In viata nu toate visele si planurile trebuiesc urmate pana la capat, prin orice mijloace si indiferent de costuri.
 Uneori, cea mai buna decizie pe care o poti lua intr-o lupta in care nu ai sorti de izbanda este sa te retragi.
Uneori aceasta retragere poate fi pentru o zi, un an, sau pentru totdeauna.
Acest articol este scris pentru a te ajuta sa te retragi de pe campul de lupta la momentul potrivit inainte de a-ti sacrifica  armata si viata  pentru o victorie pe care nu o poti obtine acum.
Acest articol este scris pentru a te ajuta sa renunti la visele tale nerealiste, inainte de a-ti risipi toate  resursele, inainte de a-ti pierde toti prietenii, inainte de a pierde tot ce ai castigat pana acum, inainte de a-ti pierde cei mai frumosi ani ai vietii tale.

8 motive pentru a renunta la visele tale NEREALISTE

Am format un acrostih cu numele  N.A.P.O.L.E.O.N.  pentru a citi si a-ti aminti mai usor cand este momentul sa renunti  la visele tale nerealiste.

 

Negocieri esuateNapoleon spera ca superioritatea numerica a armatei sale  sa-l intimideze pe tar si sa accepte tratativele de pace. Insa contrar tuturor asteptarilor, tarul Alexandru nu este intimidat de Grand Armee si refuza tratativele de pace initiate de Napoleon, pretextand ca inainte de a purta orice negocieri, Imparatul sa se intoarca dincolo de raul Neman. In acest moment negocierile sunt blocate, iar armata lui Napoleon isi continua marsul  spre Moscova.
La momentul cand  Napoleon dorea  tratative de pace,  cucerise orasul Vilnius, capitala Lituaniei.
Lituania era sub dominatie Ruseasca in 1812.
Cea mai importanta calatorie pe care o faci in viata este sa ii intalnesti pe ceilalti la jumatate de drum.” – Henry Boyle-

Napoleon nu se afla la jumatate de drum in cea mai importanta campanie militara a vietii sale.  El se afla pe teritoriul Imperiului  Rus, iar armata sa  era incartiruita in capitala Vilnius.  In aceste conditii Napoleon dorea tratative,  si nu e de  mirare ca tarul l-a refuzat iar negocierile au esuat.

Napoleon incalcase aceasta regula si avea sa plateasca pretul nespus de mare. Nimicirea marii armate, abdicarea, exilul si mai apoi moartea.
Imagine
Avertismente ignorate –  Ceea ce se dorea a fi o campanie scurta si o victorie rapida se transformase in luni de zile de marsuri interminabile prin pamanturile aride si parjolite de cazaci. Marea armata facuse peste 2000 de km de Paris si drumul parea ca nu se opreste aici.  Lipsa proviziilor, dezertarile, tifosul  si dezinteria  incepusera  sa-si faca aparitia, insa nu si tarul Alexandru.

Au fost momente  cruciale in aceasta invazie cand generalii l-au implorat pe Napoleon sa nu mearga mai departe… dar el nu putea da inapoi:
“ simtea ca a prins lupul de beregata  si ca nu-i poate da drumul  fiindca ar risca sa fie muscat.”
Insa adevarul era cu totul altul: el si marea armata erau o haita de lupi ingrozita si haituita de Ursul Brun.( simbolul puterii rusesti).

Pe langa toate acestea, Napoleon Bonaparte isi asigura generalii ca va matura armata tarului Alexandru in mai putin de 2 luni, cu mult inainte de temutele geruri ale iernii rusesti.
Napoleon mersese prea departe, isi dorea atat de mult sa-si implineasca  visul de a cuceri Rusia, incat pur si simplu a ignorant cu buna stiinta si  in mod repetat avertizarile celor mai apropiati generali ai sai.

Poate si tu, asemenea lui Napoleon,  Ai UN VIS. Iti doresti atat de mult sa-ti implinesti visul incat nu mai tii cont de nimic…

Pe de alta parte avertizarile  pe care le-ai ignorant de a lungul vietii te-au adus unde esti astazi. Cred ca ar trebui sa intelegi ca ai mers prea departe!  Renunta la visul tau nerealist de a cuceri Rusia vietii tale.
Imagine
Planuri dejucate – 6 septembrie 1812, are loc batalia de la Borodino, o mica localitate situata la aproximativ 110 km de Moscova.  Inainte de lupta, tarul Alexandru  trimite un apel trupelor sale:

 “ Aparati maica Rusie de cotropitorii fara Dumnezeu !” 

In acea lupta au cazut peste 70.000 de soldati de o parte si de alta a taberelor, iar batalia se termina indecis, tarul Alexandru dejucandu-i planurile lui Napoleon isi retrage armata in ultima clipa.
Sunt atat de multi oameni care vad cu proprii  ochi cum planurile le sunt dejucate, cum  visele si sperantele le sunt zadarnicite si totusi se incapataneaza sa mearga mai departe, incercand sa-si implineasca visele nerealiste cu orice pret si in orice fel.

În dicţionarul meu personal, cuvântul “IMPOSIBIL” nu exista.”     Napoleon Bonaparte

Cateva saptamani mai tarziu, Napoleon va introduce acest cuvant in dictionarul  personal. :)

Nu-ti sacrifica  armata incercand sa-ti implinesti visele imposibile asemenea lui Napoleon. 
E timpul potrivit sa te retragi de pe campul de lupta . E timpul potrivit sa renunti la visele tale NEREALISTE.
Imagine
Ostilitati alarmante –in cele din urma dupa luni de zile de marsuri si la peste 3200 de km de casa, Napoleon ajunge la portile Moscovei. Spre surprinderea lui  portile orasului se deschid fara lupta dar  nu i se inmaneaza cheile orasului ca semn al supunerii neconditionate.  Gaseste un oras trist si gol. Populatia  fusese evacuata iar Moscova este incendiata.

Este uluit sa afle ca faptasii sunt  insisi rusii care urmasera ordinele stricte ale  guvernatorului  Fiodor Rostopcin.  Moscova a ars in proportie de 80% si odata cu ea si rezervele de hrana.

In aceste conditii Napoleon i-a cerut urgent pace tarului care se afla la Sankt Petersburg.
 Timp de 5 saptamani a asteptat un raspuns din partea tarului, insa raspunsul intarzia sa apara.

Generalilor lui Napoleon le placea sa se laude ca in dictionarul armatei franceze nu exista cuvantul
RETRAGERE”, dar in cele din urma, dupa 5 saptamani de asteptare pe 19 octombrie 1812, Napoleon a dat ordinul de retragere a armatei de pe teritoriul Rus, insa era prea tarziu,

 Napoleon a inteles in cele din urma, ca Rusia nu putea fi cucerita, nu acum si nu de el.
Sute de mii  de vieti omenesti ar fi fost crutate daca ar fi inteles lucrul acesta mai devreme,  insa el s-a incapatanat in implinirea  planurilor sale nerealiste.

Una din cele mai mari probleme  pentru care  visele noastre nu se implinesc este pentru  ca ne aflam asemenea lui Napoleon intr-un razboi gresit. 
A te afla intr-un razboi gresit este totuna cu a incerca sa-ti implinesti visele nerealiste.
Imagine
Lovituri Neasteptate – Toate greutatile prin care trecuse Napoleon si armata sa paleau in fata a ceea ce urma sa se intample.
 Gerurile napraznice ale Rusiei i-au lovit in anul acela pe neasteptate. Iarna a inceput mult mai devreme decat se asteptau iar temperaturile coborase mult sub  limitele normale. Au fost inregistrate in anul 1812 cele mai joase temperaturi  din ultimii 20 de ani, -37 grade Celsiu. Noul inamic era hipotermia.

 Dar asta nu era tot, armata tarului Alexandru ii ataca fara incetare, dar acum jocul se schimbase. Trupele erau slabite si demoralizate.  Sute de oameni s-au sinucis pentru ca nu mai puteau indura greutatile.

Cat de usor ar fi putut evita  Napoleon  toate aceste lovituri neasteptate daca si-ar fi  retras  la timp trupele de pe teritoriul Rusesc! Insa acum tot ce trebuia sa faca, era sa indure.
Poate ca ai mers prea departe in implinirea planurilor tale, poate ai ajuns la Moscova incercand sa-ti implinesti visele, insa 

 Moscova nu implineste visele nimanui, iar acum tot ce ti-a ramas de facut e un drum lung si anevoios spre casa.
Putin a lipsit ca Napoleon sa nu fie ucis de cazaci in drumul intoarcerii spre Paris. Doar strigatele lor de lupta l-au salvat la timp.

Poate si tu, asemenea lui Napoleon, ai incercat sa-ti fauresti un nume, poate ai mers mult prea departe de casa, poate ca ai trecut Muntii Urali sau Oceanul Atalantic incercand sa-ti faci un nume si un viitor
iar acum tot ce ti-a ramas e un drum lung si  anevoios spre casa sub privirile umilitoare ale celor din jurul tau, insa nu trebuie sa te prabusesti sub loviturile soartei.

Depinde de noi înşine dacă ne prăbuşim sub loviturile soartei sau le suportăm cu bărbăţie.”  Jacob Burckhardt
Imagine
Evaluari gresite –  In dimineata bataliei de la Borodino, atunci cand  soarele a iesit dintre nori,  Napoleon a exclamat:    “ Este soarele de la Austerlitz,   amintindu-si de marea victorie din 1805 asupra austriecilor si a rusilor, condusi de acelasi tar Alexandru  . Dar nu era asa, era o grava eroare,  era Borodino nu Austerlitz.
Nu poti castiga bataliile prezentului amintindu-ti de victoriile trecutului.

Stiai ca una din cele mai mari piedici in calea succesului,  sunt fostele succese?
Imagine
Oportunitati pierdute  Cea mai mare oportunitate pe care a avut-o Napoleon in razboiul din Rusia a fost aceea de a-si arunca in lupta garda imperiala. Daca ar fi facut lucrul acesta la Borodino,  posibil ca soarta bataliei sa fi fost alta. Poate ca ar fi tranformat acea lupta indecisa intr-o victorie totala.
Nu stim daca este adevarat sau nu punctul acesta de vedere,insa  ceea ce stim este ca doar cativa ani mai tarziu Napoleon a facut lucrul acesta in batalia de la Waterloo, insa fara succes.
Imagine
Notorietate scazuta – In urma Campaniei din Rusia,  Notorietatea lui Napoleon inregistrase cele mai scazute cote.
9 Noiembrie 1812, pentru a-si arata suportul fata de soldatii sai, Napoleon recurge la un gest extrem: coboara din caleasca  imperiala si merge alaturi de soldati prin gropile si noroaielele de pe drumurile care spera sa-I aduca acasa.

Dar, potrivit marturiei unui soldat gestul sau nu are efectul pe care si l-ar fi dorit.

Imi vine sa plang cand il vad pe Imparat mergand pe jos. Cu un baston in mana.” El care e atat de mare care ne-a facut pe toti sa ne mandrim!”

In cele din urma Napoleon isi abandoneaza miile de soldati care au  mai ramas in viata din marea armata si pleaca in graba spre Paris, acolo  unde se pregatea o lovitura de stat de catre generalul Claude Fancois de Malet.  Reuseste sa ajunga la Paris in doar 8 zile.

in incheiere

Cu privire la Campania din Rusia, Napoleon scrie ca a comis doua greseli pe care nu le va uita niciodata.
Prima- ca am mers la Moscova.”
  “ A doua- ca am ramas prea mult timp acolo. De la sublim la ridicol nu-i decat un pas.”

Renunta la visele tale NEREALISTE, acum cand inca mai este timp.

Nu este nevoie sa-ti sacrifici armata, nu este nevoie sa-ti risipesti resursele, nu este nevoie sa-ti irosesti anii vietii tale, pentru ca mai apoi, intr-o zi sa spui ca am avut dreptate.

Nu vreau sa am dreptate, nu ma multumeste sa-mi dai dreptate in ziua aceea  in care nu mai poti face nimic cu viata ta.
Invata din greselile lui Napoleon.

Viata si viitorul tau poate fi altul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu